Kuchnia aztecka była typowa dla Ameryki Prekolumbijskiej. Głównym pokarmem była więc kukurydza (zwana zbożem Indian). Przyrządzano ją na wiele sposobów – między innymi rozcierano na kamieniu i pieczono okrągłe placki – rodzaj indiańskiego chleba. Placki kukurydziane były między innymi częścią zaopatrzenia armii azteckiej, gdy wyruszała ona na kampanię. Placki te często jedzono z położonymi na nich warzywami, lub też z warzywami zapieczonymi wewnątrz. Nie znano natomiast ziemniaków (które w owym czasie znane były tylko na obszarze Ameryki Południowej, między innymi przez Inków). Nie znano także zbóż, które stanowiły podstawę wyżywienia Europy, ani ryżu, będącego głównym pożywieniem wielu Azjatów. Aztekowie chętnie jadali i uprawiali różnorakie warzywa, z których ceniono między innymi dynię, kabaczki (roślina podobna do dyni w smaku i wyglądzie) oraz fasolę, główne źródło białka. Rośliną, która przyszła do Europy właśnie od Azteków jest pomidor, zwany przez nich xitomatl. Po raz pierwszy Europejczycy jedli pomidory właśnie w Meksyku w 1519 podczas ekspedycji Corteza. Sami Aztekowie znali uprawę pomidorów dzięki kontaktom z południem, gdyż samo warzywo ma pochodzenie andyjskie. Pomidor był u Azteków obok papryki chili głównym składnikiem rodzaju meksykańskiego pikantnego gulaszu. Jeśli chodzi o mięso, Aztekowie jedli go mało i było ono domeną bogatszych warstw. Nie znano świni, ani krowy, jedzono więc głównie drób. Przeważnie był to indyk, którego hodowla była dość popularna i którego być może łączono z kultem bóstwa Tezcatlipoki. Także indyk znany jest Europejczykom dzięki Ameryce Prekolumbijskiej. Dodatkowo Aztekowie hodowali dla mięsa małe, niemal bezwłose psy. Czasem urozmaicano tę dietę upolowaną zwierzyną – np. dzikim ptactwem. Za przysmak aztecki uważano węża. W Meksyku występuje wiele gatunków, Aztekowie nauczyli się je przyrządzać na rozmaite sposoby. Znana jest historia gdzie Aztekowie zesłani na wyspę pełną węży zamiast zginąć od ich jadu zaczęli się nimi żywić. Warstwy niższe często jadały także wszelkie produkty jeziora Texcoco, nad którym mieszkała większość populacji azteckiej. Jezioro zaopatrywało w ryby, oraz skorupiaki. Częstym pożywieniem były ślimaki lub raki. Znano także czekoladę, której nazwa pochodzi zresztą z języka nahuatl. Czekoladę kojarzono z boginią płodności Xochiquetzal i była ona spożywana tylko przez warstwy bogatsze, przeważnie na koniec posiłku. Warto zwrócić uwagę, że była to kuchnia pikantna ostra, co zawdzięczała dużej ilości przypraw. Typowym daniem azteckim jest tortilla, dziś znana na całym świecie, często serwowana jako fast food – od niedawna popularna także w Polsce. Jest to placek z mąki kukurydzianej, z zawiniętymi wewnątrz warzywami. Dziś w Meksyku robi się go także z mąki pszennej, jednak Amerindowie (ludy Ameryki przed przybyciem Kolumba) nie znały pszenicy. Kuchnia aztecka miała ogromny wpływ na dzisiejszą kuchnię meksykańską stanowiącą syntezę hiszpańskiej i różnorakich indiańskich sztuk kulinarnych.

Powrót do poprzedniej strony.